|
Йод тапшылығы аурулары деп - қалқанша без қызметінің бұзылуынан туындайтын науқасты айтамыз. Негізінен бұл дерт ағзадағы йод мөлшерінің төмендеуінен туындайды.Тағамдардың арасында йод мөлшері мейлінше жоғары өнім - теңіз балықтары мен теңіз өнімдерін айтуға болады. Әсіресе, теңіз балдырлары. Халық арасында танымалы - теңіз қырыққабаты (ламинария). Сондай-ақ йод балық майында да көп. Одан кейінгі сатыда - сүт, жұмыртқа, ет және бидай өнімдері тұр. Йодталған тұз нанға, су мен өзге де өнімдерге қосылады. Сөйтіп, әр адам күнделікті ағзаға
қажет мөлшерді алуда. Адам күн сайын йодталған тұзды тағам арқылы ала отырып, ағзаға қажет микроэлементтің тәуліктік сұранысын қанағаттандырады. Калий йодаты көп уақытқа сақтау кезінде де, тағамды термиялық өңдеу кезінде де өз күшін жоймайды. Сондықтан, оның адамға еш кері әсері жоқ. Әсіресе, профилактикалық іс- әрекеттер. Бұл ретте, йодпен байытылған тұзды және сол секілді өзге де өнімдерді өндіру науқаны, тасымалдау мен саудалау, сапасы мен қауіпсіздігі заңды тұрғыда бақылауға алынған.
Роза Примкулова, аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы басшысының орынбасары. |